Over Zandkasteel.

Wonam en Zadelhoff hebben Zandkasteel getransformeerd van voormalig bankkantoor naar een mixed-use gebouw. Zandkasteel combineert bijzondere architectuur, natuur, stedelijkheid, cultuur en top-notch voorzieningen onder één dak.

Zandkasteel is niet alleen van buiten bijzonder om te zien, maar is van binnen zeker nét zo uniek. Het gebouw heeft veel hoogteverschillen, een bijzonder lijnenspel, mooie doorkijkjes en heel veel unieke details, zoals kunst speciaal ontwikkeld voor Zandkasteel.

Zandkasteel binnentuin

Zandkasteel is in de jaren ’80 ontworpen door het architectenbureau Alberts & van Huut, als nieuw kantoor voor ING. Het moest een gebouw worden waarin de mens centraal stond. Het werd een opvallend, organisch ontwerp bestaande uit 10 T-vormige torens verbonden in een S-vormige slinger. Een bijzondere tegenhanger op alle rechthoekige kantoorgebouwen uit die tijd.

Het gebouw is uniek in zijn omvang en vorm. Met bijna 90.000m2 één van de grootste gebouwen van Nederland. Kenmerkend is het integrale ontwerp van architectuur, stedenbouw, interieur en landschap. Beeldbepalend zijn de achterover hellende gevels, het bijzondere daklandschap en de afwezigheid van rechte hoeken. Maar ook de binnentuinen, watervallen, de beeldende kunst en het gebruik van natuurlijke materialen maken het gebouw uniek. In 2017 is Zandkasteel benoemd tot gemeentelijk monument.